Giderek globalleşen dünyada artık farklı kültürden, dinden ve ırktan birçok insan bir arada yaşamaya başlamıştır. Özellikle son yüzyıla baktığımız zaman İslamiyet dinine mensup insanların da farklı coğrafyalarda yaşamaya başladığını görebiliriz. Artan dünya nüfusu ve tüketim talebi ile beraber insanların bulunduğu yerde dinin gerekliliklerini yerine getirmesi oldukça güç hale gelmiştir. Helal – haram kavramlarının İslamiyet’te çok önemli olması sebebiyle, Müslümanlar, yiyip içtikleri veya kullandıkları ürünlerin helal olmasını daha fazla sorgular olmuştur. Arapça manası yasal, meşru, kabul edilebilir şeklinde olan helal ifadesi, Müslümanlar için özellikle gıda ürünleri için büyük öneme sahiptir. Bu bağlamda, Müslümanlar zamanla, helalliği tarafsız bir otorite tarafından onaylanmış ürünleri talep etmeye başlamıştır. Bu ihtiyaca binaen dünyanın birçok yerinde helal gıda kavramı ortaya çıkmış ve gıda ürünleri üreten, satan, taşıyan veya bu tür süreçler içerisinden yer alan birçok firmalar için helal gıda sertifikası adeta bir zorunluluk haline gelmiştir.
Helal Gıda Sertifikası
Nedir?
Helal gıda denildiği zaman akla ilk olarak et ve et ürünleri gelmektedir. Zira,
Müslümanlar için bazı hayvanların eti helal değildir. Fakat Helal Gıda
Sertifikası ‘nın kapsamında sadece et ürünlerinin cinsini tespit etme işlemi
yoktur. Bu sertifika, her türlü gıda, kozmetik, temizlik ve kimyasal ürünleri
ile ilgili çalışma yürüten firmaların birçok sürecini kapsamaktadır. Sertifika,
bu tür ürünler ile ilgili üretim, depolama, nakliye, lojistik, servis, hijyen
koşulları, satış ve satış sonrası hizmet adımlarının her birinde veya
birkaçında faaliyet gösteren tüm firmaları içine almaktadır. Bu süreçlerin her
birinde istenen analizleri yaptıran, temizlik kriterlerini yerine getiren,
doğru malzeme ve araçları kullanan ve bunlar dışında diğer idari gereklilikleri
sağlayan kuruluşlar Helal Gıda Sertifikası için başvuruda bulunabilirler.