GitmiÅŸ olduÄŸumuz
denetimlerde ve/veya danışmanlık yaptığımız firmalarda sıklıkla karşılaştığımız
durumlardan bir tanesidir “ Siz o kadar çok yer ve uygulama görmüşsünüzdür ki,  Bunu nasıl çözeriz? “.
Birçok firmada çok farklı
sorunlar o kadar güzel alternatiflerle yönetiliyor ki insan gerçekten bunu
görünce mutlu oluyor.
Bu uygulamalar paylaşılmalı
ve uygulanabilirlik durumuna göre farklı alternatif çözümler de üretilerek tüm
gıda üretim tesislerinde uygulanması gerektiğini düşünüyoruz.  Ve bu konuda tüm danışmanlık / denetim hizmeti
verdiğimiz firmalarda uygun ekipman/teknoloji/uygulamaları anlatmaya
çalışıyoruz.
Yazımızda birkaç örnekle
birlikte sizlere bunlardan bahsetmeye çalışacağız. Bunlardan ilki: Özellikle
temizlik ekipmanının dikkatli seçimi ve bakımı, ekipmanın kendisinden çapraz
kontaminasyon riskini en aza indirmeye yarayacak uygulamalara örnek olacaktır. Gıda
güvenliği için ürün bütünlüğü, hijyen ve görsel yönetim !!! Bunu uygulayan ve
yöneten çok güzel firmaları görme şansı bulduk. Renk kodlaması kuşkusuz en
etkin çözümlerden bir tanesidir. Alerjen yönetimi konusunda da aynı uygulamalar
sizleri etkin bir gıda güvenliği uygulamasının parçası yapacaktır.
En sık karşılaştığımız
durumlardan bir tanesidir yarım kalan çuval ağızlarının uygun olmayan (Bantlama,
bant ile düğüm atma, sadece katla vb.) şekilde kapatılmasıdır. Bunun yerine
yarım kalan çuval/kraft/torbanın ağzını sıkı kapatacak şekilde hazırlanan sert
plastik kelepçeler kullanım açısından kolay ve etkin bir uygulama
sağlayacaktır. Ürünün rahiası’nın korunması, yabancı maddelerin ürüne bulaşma
riskini bertaraf etmiş olacaksınız.
Yarım kalan ambalaj
malzemelerinin uygun olmayacak şekilde saklanması, ya da ambalajların makinelere
bağlanırken farklı zeminlere teması gibi birçok konuda, sıklıkla gördüğümüz uygunsuzluklardan
bir tanesidir. Firmalar, paslanmaz çelikten yapmış olduğu askılı arabalar ile
ambalaj malzemesini korunması sürecini etkin ve güvenilir kılmıştır.